Cine esti tu cu adevarat?

Inapoi Video Autor: Paul McKenna
Cine esti tu cu adevarat?

"Descopera-ti adevaratul potential si devino omul care vrei sa fii cu adevarat."

Ce este imaginea de sine?
Imaginea de sine reprezinta modul in care te percepi in imaginatia ta. Aceasta este foarte puternica deoarece comportamentul tau nu va devia aproape niciodata de la harta sa interioara. Functioneaza ca o profetie care se autorealizeaza, spunandu-ti cum sa te comporti si sa actionezi in conformitate cu genul de persoana care crezi ca esti. Totusi, multi oameni nu realizeaza ca au o imagine despre sine pana nu o cauta.
Cu totii am intalnit persoane atragatoare care se considera urate: prea grase sau prea slabe, prea tinere sau prea batrane. Daca tu crezi cu adevarat ca nu esti o persoana atragatoare, iti vei sabota singur orice incercare de a schimba aceasta situatie. Si, pentru ca nu vei fi in forma, oamenii te vor considera in mod inevitabil neatragator, iar profetia este indeplinita.
Studiile au aratat ca multi oameni care primesc in mod neasteptat sume mari de bani, castigate la loterie sau in urma unei mosteniri, obisnuiesc sa le piarda aproape la fel de repede cum le-au primit. Chiar si cei care castiga propriii bani obisnuiesc sa-i piarda daca suma pe care o castiga este mai mare decat considera ei ca ar merita sa primeasca. Se simt stingheriti de banii in plus si incearca sa-i cheltuiasca, sa-i imprumute sau sa gaseasca un alt mod de a scapa de ei.
De asemenea, celebritatile care au o ascensiune prea rapida pot fi trase inapoi pe pamant de forta gravitationala a propriei imagini de sine limitate. De fapt, exista atat de multe celebritati care au un comportament autodistructiv, incat psihologii i-au dat un nume: sindromul Paradisului.
Mai mult, ceea ce simti cu privire la tine influenteaza ceea ce simt ceilalti cu privire la tine. Deoarece 90% din ceea ce comunicam se realizeaza in mod inconstient, oamenii din jurul tau raspund in mod constant limbajului trupului tau, tonului vocii tale si semnalelor emotionale pe care le transmiti. Desi cuvintele pe care le folosesti comunica mesaje pozitive, vei descoperi ca transmiti un mesaj verbal si un mesaj complet diferit prin limbajul trupului
Ideea este urmatoarea: "Le arati oamenilor in mod constant cum sa se comporte cu tine prin felul in care te comporti tu cu tine insuti."
In cartea sa The Mastery of Love, Don Miguel Ruiz face analogia cu atmosfera dintr-un restaurant unde se gaseste hrana din belsug. Daca cineva ar suna la usa, ti-ar oferi o pizza si ti-ar cere in schimb sa te abuzeze tot restul vietii tale, i-ai rade in nas. Dar daca traiesti pe strada si n-ai mancat de cateva zile si aceeasi persoana ti-ar face aceeasi oferta, te-ai gandi sa o accepti. In viata, ne multumim cu ceea ce credem ca meritam: nu vom permite nimanui sa abuzeze de noi mai mult decat o facem noi insine.

Succesul si imaginea de sine
Din nefericire, in timp ce fiecare esec intareste profetia autorealizatoare cu privire la imaginea negativa pe care o ai despre tine, micile succese de care te bucuri nu te ajuta foarte mult. Indiferent de cate lucruri acumulezi (o casa sau o masina mai mare, mai multi bani ), nu te vei simti niciodata satisfacut daca nu te simti bine pe dinauntru.
De-a lungul anilor, am avut ocazia sa intalnesc si sa lucrez cu multi oameni "de succes". Continuu sa fiu surprins de cat de multi dintre ei isi creeaza o carapace pentru a-si ascunde senzatia interioara de inadecvare. De ex., ei proiecteaza o serie de lucruri in afara lor pentru a compensa lipsa stimei de sine, etalandu-si averea, statutul, realizarile intelectuale, puterea fizica, relatiile sociale sau superioritatea morala, in incercarea de a dovedi ca nu sunt atat de lipsiti de valoare precum simt ei.
Uneori, ei incep cu o mica minciuna sau cu o mica deviere de la un comportament firesc, dar, peste ani, se transforma intr-o cu totul alta persoana, care este exact opusul celei din interior. Acestia se simt ca niste escroci, temandu-se ca, in orice moment, cineva o sa "descopere" cine sunt cu adevarat si ca vor pierde tot ce au. De fapt, multi dintre cei la care noi ne gandim ca au tot ce le trebuie se urasc in secret. Eu numesc acest fenomen "factorul bling-bling": cu cat sunt mai mari bijuteriile pe care le poarta o persoana, cu atat mai mica este imaginea sa de sine.
Totusi, "factorul bling-bling" nu este defel o problema intalnita doar la cei bogati si celebri. De fapt, dupa ce am lucrat cu oameni de toate conditiile, am ajuns la concluzia ca, intr-o oarecare masura, aproape toti ascund sau incearca sa compenseze o parte din ei insisi care nu le place.
Pentru foarta multa vreme am crezut ca, daca voi fi suficient de bogat, de celebru sau daca ma voi intalni cu o multime de femei frumoase, ma voi simti mai multumit de mine. Fusesem un elev tocilar, iar, in compensatie, mi-am pus o masca a succesului, astfel ca nimeni (nici macar eu ) sa nu observe cat de insingurat ma simteam.
Dupa o perioada relativ scurta de timp, prin munca asidua, am obtinut ce-mi doream si am facut-o foarte bine. Am devenit celebru, am castigat bani si mi-am creat toate capcanele unei vieti stralucitoare. Programele mele de televiziune se bucurau de un succes urias, castigam mai multi bani ca niciodata si aveam o prietena frumoasa, care era topmodel. Toata lumea isi dorea sa lucreze cu mine: cantareti de rock, actori de cinema, chiar si membri ai familiilor regale.
Totusi, o intrebare imi revenea mereu in minte: daca am tot ce mi-am dorit vreodata, atunci de ce ma simt atat de gol pe dinauntru?

Cum se formeaza imaginea de sine
Desi unele dintre primele mesaje pe care le-ai receptionat din partea familiei au fost, fara indoiala, pozitive, multe dintre ele au fost, totusi, negative. Indiferent daca ti s-a spus ca esti "un copil prost", "nerecunoscator", sau "stangaci", ai absorbit toate sugestiile negative alaturi de cele pozitive. Un studiu recent a aratat ca un parinte american obisnuit isi critica copiii de 8 ori mai mult decat ii lauda.
Cand incepi scoala, ai multi colegi mai mari care par sa stie mai multe lucruri decat tine. O lume noua de probleme se deschide in fata ta. Profesori mai putin intelepti iti taie elanul creator in eforturile lor de a te modela. Spontaneitatea ta copilareasca se disipeaza in cursa lor de a te transforma intr-un adult.
Cand incepi sa-ti dai seama cum functioneaza lucrurile in lume, vine pubertatea. Iti creste parul, corpul sufera tot felul de transformari si te simti stanjenit pentru simplul fapt ca traiesti. Apoi mai intervin, desigur, si ceilalti oameni din jurul tau, care au o stima de sine scazuta si care te submineaza pe ascuns ca sa se simta ei mai bine,
Studiile au aratat ca, la varsta de 14 ani, 98% dintre copii au o imagine de sine negativa. Si lucrurile continua sa se inrautateasca. Scriitorul irlandez J.H. Brennan descrie aceasta situatie in felul urmator:
"Cuvantul care descrie cel mai bine perioada adolescentei este confuzia. Aceasta este resimtita atat de puternic de catre un adolescent, incat ii influenteaza foarte mult imaginea de sine. Aceasta este una trista: mic... neajutorat... lipsit de putere... murdar... insingurat... inferior... confuz... si, in cel mai rau caz, nedorit si neiubit. Oricat de intristator ar parea, aceasta a fost, in mare masura, imaginea de sine care ti-a fost creata atat de tine, cat si de actiunile si parerile altora. Si, in aceasta faza, natura ti-a jucat cea mai urata farsa posibila. Ai crescut, dar propria imagine de sine nu a crescut odata cu tine. Nu e de mirare ca exista atat de multi oameni care nu obtin ce-si doresc in viata!"
Cand am aplicat cuvintele lui J.H. Brennan in cazul meu, am putut sa-mi dau seama ca principala mea problema era sentimentul de neputinta: in adancul sufletului, eram tot copilul tocilar si neputincios. Sentimentul de putere nu mi-l dadea adevaratul meu eu, ci statutul obtinut prin cariera mea de succes, prietena frumoasa si resurse financiare.
Intalnindu-ma si lucrand cu multi oameni celebri si "de succes", stiam deja cat de mult din ceea ce realizasera in viata compensa sentimentele lor de inadecvare. Nu-mi trecuse niciodata prin minte ca sunt si eu unul dintre ei.
Odata ce am inteles ce contine imaginea mea negativa de sine, am stiut ca e timpul sa fac unele schimbari fundamentale. Luasem deja hotararea de a-mi asuma responsabilitatea pentru viata mea, deci, implicit, un pas mic de a-mi asuma raspunderea pentru cum aleg sa ma percep pe mine insumi. M-am hotarat chiar atunci sa incep sa urmaresc un nou vis. Am vrut sa-mi dezvolt un mod de a intelege viata si de a obtine excelenta cu mai multa implicare sufleteasca: nu doream doar succese, ci si fericire si implinire. M-am hotarat sa gasesc o cale de "a scapa de tocilarul din mine"!

Cel mai bun sfat din lume
La jumatatea anilor 80`, John Opel, pe atunci presedintele IBM, a tinut un discurs in fata unui public alcatuit din studenti masteranzi la Stanford. Cand i s-a cerut sfatul cu privire la modul in care un proaspat absolvent ar trebui sa-si inceapa cariera, Opel a spus ca le va impartasi unul dintre secretele reusitei sale. In timp ce tinerii din public se aplecau in fata ca sa auda mai bine vorbele sale, Opel a soptit:
-Nu mimati succesul!
A facut o pauza si s-a uitat cu atentie la tinerii din sala. Apoi, a adaugat cu mare inflacarare:
-Vorbesc foarte serios!
Publicul a izbucnit in ras. Apoi, a continuat:
-Cu totii suntem suficient de inteligenti si de competenti pentru a mima succesul si vom reusi sa facem aceasta o perioada de timp, dar, in final, credinta noastra in noi insine va fi subminata si, odata cu ea, increderea, respectul si parerea buna pe care le avem fata de noi insine.

"Nu traiesti viata pe care ti-o doresti pentru ca pierzi foarte mult timp si energie ascunzand de lume imaginea negativa pe care o ai fata de tine insuti."

Atunci cand iti cheltuiesti toata energia pentru a mentine iluzia sinelui pe care il proiectezi si pentru a ascunde, din teama, imaginea de sine in fata celorlalti, vocea linistita si firava a sinelui autentic, a adevaratului tau eu, abia daca mai poate fi auzita.
Dar, pe masura ce vei practica exercitiile din lectia de azi, vei incepe sa te percepi intr-o lumina noua. Vei invata sa maresti volumul vocii tale interioare, sa ai incredere in instinctele tale si sa incepi sa-ti asculti indemnurile inimii. Iar cand vei face acest lucru, viata ta se va schimba pentru totdeauna.

Cele trei instante
Nucleul fiintei noastre este reprezentat de sinele autentic: cine si ceea ce suntem noi cu adevarat.
Insa, deasupra acestuia (cu toate ciudateniile, slabiciunile si orgoliile noastre ), se alfa un strat alcatuit din rusine, teama sau vinovatie, cu alte cuvinte, omul de care ne este teama ca suntem, imaginea negativa de sine.
Prin urmare, ca sa fim siguri ca oamenii inca ne plac, ne aproba, ne ofera dragoste si bani, ADAUGAM un strat DEASUPRA sinelui de care ne temem: cel care pretind ca sunt.
Daca suntem foarte buni actori, acest invelis superior este tot ce vad ceilalti. De fapt, ne luptam atat de tare ca sa ne asiguram ca nimeni nu vede acel invelis de slabiciuni de care ne este teama ca ne caracterizeaza, incat uitam complet ca exista un altul, ADEVARATUL sine, sub toate acele slabiciuni.
Cand i-am impartasit aceasta teorie unei bune prietene, aceasta mi-a raspuns in felul urmator: "Ah, inteleg! Sinele nostru adevarat este ca un diamant si, pe masura ce inaintam in varsta, se acopera de o gramada de balegar, asa ca mai punem niste lac de unghii peste gramada de balegar pentru a ne face mai atragatori in ochii lumii. Dar, daca ne oferim putim timp ca sa dam la o parte toata gramada de balegar, oamenii ar vedea ca, de fapt, sunt diamante si n-ar mai avea nevoie de lacul de unghii.
Eu probabil ca as fi raspuns astfel:
"Cand incepi sa extragi adevaratul sine de sub persoana de care iti este teama ca esti si de sub cea care pretinzi ca esti (extragi diamantul din gramada de balegar acoperita cu lac de unghii ), schimbi pozitiile: din cel condus, devii cel care conduce. Si cand adevaratul tau eu conduce autobuzul, te vei relaxa, vei avea parte de mai multe bucurii si vei fi TU cel care isi traieste viata!"

Cunoaste-ti instantele
Hai sa privim mai indeaproape caracteristicile celor 3 instante si legatura dintre ele si viata ta. Iti voi impartasi intrebarile mele preferate, care ajuta la demascarea sinelui pretins, la descoperirea imaginii de sine negative sau a sinelui de care te temi, precum si la eliberarea sinelui autentic. Nu uita ca nu exista raspunsuri "corecte": fiecare intrebare este menita sa te ajute sa devii constient de acel lucru care te impiedica sa-ti traiesti viata conform sinelui tau autentic.
"O viata necercetata nu merita traita."
a. Sinele pretins: cine pretinzi ca esti?
Sinele pretins este imaginea pe care o arati in fata lumii. Adeseori, aceasta imagine se bazeaza mai putin pe cine esti tu in realitate si mai mult pe demascarea celui care ti-e teama ca esti. Raspunde la urmatoarele intrebari:
• Cum iti place sa fii perceput?
• Ce aspecte ale personalitatii tale speri ca oamenii sa remarce mai intai?
• Care este cel mai important lucru pe care oamenii il cunosc despre tine?
• Daca viata ta ar incerca sa demonstreze ceva legat de tine, care ar fi acel lucru?
b. Imaginea negativa de sine: de cine ti-e teama ca esti?
Daca cineva iti adreseaza un apelativ cu care nu te identifici ("martian urat si cu piele verde ce esti!", de ex. ), acesta contine foarte rar o incarcatura emotionala. De obicei, daca ceva ne supara, acest lucru se intampla pentru ca, la un anumit nivel, noi credem ca ar putea fi adevarat. Adeseori, cand pun aceste intrebari in cadrul seminariilor mele, oamenii neaga vehement ca ar avea astfel de trasaturi negative de caracter. Dar, daca se gandesc mai bine, recunosc cu mare surprindere ca acesta era, de fapt, lucrul de care le era teama cel mai mult: ca poseda aceste trasaturi de caracter.
Un singur fapt te va face sa-ti fie mai usor sa te analizezi cu sinceritate:
"Orice trasaturi negative ai poseda, acestea nu sunt, de fapt, ale tale: ele apartin imaginii negative de sine si ti-au fost transmise pe cand erai copil. Identificandu-le in mod sincer, te vei elibera de ele!"
Este greu sa-ti privesti direct cele mai rele temeri cu privire la cine si ce esti: la urma urmei, probabil ca ti-ai petrecut o parte din viata evitand sa faci acest lucru. Din acest motiv, multe dintre aceste intrebari vizeaza lucruri care dezvaluie imaginea negativa de sine, decat pe aceasta insasi:
• Care este opusul fiecarei trasaturi a sinelui pretins?
• Care dintre secretele tale vor fi descoperite doar dupa moartea ta?
• Cine este persoana pe care o placi cel mai putin si de ce?

c. Sinele autentic: cine esti tu in realitate?
Identificand trasaturile si caracteristicile celor 3 instante, te vei simti liber sa fii din ce in ce mai mult persoana care esti de fapt, conform sinelui tau autentic, puternic, iubitor si de neoprit.
In continuare, iti voi prezenta un set de indrumari care te vor ajuta sa-ti identifici o trasatura sau o caracteristica a sinelui tau autentic sau sa afli daca esti prins in capcana intinsa de imaginea negativa de sine:
• Cand devii cel care esti in realitate, te simti ca si cand te-ai intoarce acasa
• Cine esti tu atunci cand nimeni nu te poate vedea?
• Daca te-ai simti in siguranta, ce-ai face in mod diferit?
• Cine ai fi daca ai trai fara teama?

-Continuarea in urmatorul articol-
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp