Fobia socială

Inapoi Autor: Psiholog Mădălina Creţu

Fobia socială

 

Trasatura esentiala a fobiei sociale este frica accentuata si persistenta fata de situatii sociale sau fata de situatii care presupun evaluarea performantei si in cadrul carora individul poate fi pus intr-o postura stanjenitoare.

Cu toate ca, sentimentele anxioase sunt resimtite de catre majoritatea oamenilor atunci cand se afla in situatii noi, necunoscute sau de evaluare sociala, cum ar fi un interviu pentru angajare, persoana suferind de fobie sociala resimte in mod invariabil teama sau spaima, chiar si atunci cand anticipeaza posibilitatea expunerii la diverse situatii sociale obisnuite.

 

Anxietatea isi are originea in frica de a fi supus observatiei si evaluarii negative a celorlalti, ce va conduce la sentimente de jena, umilinta si rusine; drept rezultat persoana cu fobie sociala tinde sa fie deosebit de autocritica si de atenta la propria persoana in situatia sociala temuta.

 

Majoritatea persoanelor suferind de fobie sociala resimt o anxietate intensa in diverse situatii sociale; cele mai frecvente situatii temute sunt : vorbitul in public, participarea la petreceri sau la sedinte si abordarea unor figuri autoritare, initierea unei conversatii, primirea unui prieten la masa, conversatia telefonica cu o persoana straina, inapoierea unui obiect cumparat, contactul vizual, exprimarea nemultumirii legate de mancarea de la un restaurant, exprimarea opiniilor intr-o sedinta, participarea la o nunta sau la o ceremonie publica, mancatul intr-un local public, etc…

 

Schemele care caracterizeaza fobia sociala sunt specifice situatiilor sociale si nu se manifesta in situatii care nu au un caracter social.

 

Astfel de scheme pot fi :

"Daca ma inrosesc, oamenii vor observa ca sunt anxios si vor crede ca este ceva in neregula cu mine",

"Nu trebuie sa las sa se vada nici un semn de anxietate sau de slabiciune",

"Trebuie sa spun ceva inteligent sau nostim".

 

Fobia sociala este o tulburare foarte des intalnita; una din opt persoane sufera la un moment dat in viata de fobie sociala. Multe studii au evidentiat faptul ca persoanele care beneficiaza de terapie cognitiv-comportamentala pentru ameliorarea fobiei sociale se tem mai putin.

Aceste persoane continua sa se simta mai bine si dupa terminarea terapiei.

 

 

Drepturi de autor David A. Clark si Aaron T. Beck, New York, 2010.

Cabinet Individual de Psihologie Madalina Cretu, Timisoara, str. Eugeniu de Savoya, nr.9 Telefon : 0743.945.819 E-mail: madacretupsih@yahoo.com

Madalina Raducea - Cabinet de Psihologie

Madalina Raducea - Cabinet de Psihologie

Felul in care NOI GANDIM, ne influenteaza FELUL CUM NE SIMTIM si modul cum NE COMPORTAM, cum reactionam in diferite situatii !

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp