Recomandari pentru parinti privind banii dati copiilor
Recomandări pentru părinți și modalitatea de a oferi bani copiilor.
Câteva idei de care e de dorit să țină cont un părinte atunci când oferă copiilor/ copilului bani:
1. Fii atent la nevoile pe care le creezi. Fără intenție, de cele mai multe ori, de fiecare dată când un părinte dăruiește un cadou copilului, el creează o nevoie. Există o continuitate între jucăriile copilului și jucăriile adultului. Fiecare cadou poate avea consecințe pe termen lung. E important ca un părinte să se gândească la ceea ce oferă copilului și să facă distincție între dorințele proprii și ale copilului.
2. Nu da pentru a lua înapoi. Daca un părinte dă încontinuu doar pentru a lua înapoi, copilul poate deveni frustrat și răzbunător, mai ales atunci când va deveni tânăr adult.
3. Nu pedepsi atunci când dai. Un cadou poate fi însoțit de cuvinte amabile, pline de iubire sau de amenințări și insulte. Fii atent să recompensezi doar când recompensezi și să pedepsești doar când pedepsești.
4. Nu folosi banii pentru a da lecții. Aproape toți părinții folosesc banii pentru a-i învață o lecție pe copii. Nu folosi banii pentru a învăța copilul lecții subtile și deformate, astfel încât copilul sa învețe să mintă sau sa înșele doar pentru a îndeplini anumite criterii impuse.
5. Evită crearea resentimentelor. Toate condițiile anterioare - crearea nevoilor artificiale, a da pentru a lua, a pedepsi atunci când dai și folosirea banilor pentru a da lecții - creează la copii resentimente care sunt dificil de gestionat. Când părinții au dificultăți în a-și lăsa copii să crească, ei creează resentimente care vor menține copiii imaturi și îi vor împiedica să-și vadă de viața lor.
6. Nu lăsa copiii să folosească sărăcirea că putere. Unii copii vor să își facă părinții să plătească pentru totdeauna. Un mod de a face asta este sa devină sărac, iar părintele va deveni îngrijorat și își va susține copilul mereu dintr-un sentiment de vinovăție. Sărăcirea este o sursă de putere asupra celor importanți pentru noi.
7. Fii corect. Împarte echitabil banii între copii. Dacă dai unuia mai mult, explică clar de ce faci asta. Nu te lasă șantajat și adu compensații și celorlalți. Dacă nu vorbești clar despre bani, chiar și când ești corect, copii tăi nu vor știi. Copii au nevoie sa înțeleagă ideea despre ce este corect legat de bani.
sursă: Semnificația secretă a banilor, Chloe Madanes, Institutul pentru Cuplu și Familie, Iași, 2012