Cum să părăsești o relație toxică

Inapoi Autor: Iulia Andriucă

Relațiile intime pot trece prin suișuri și coborâșuri, dar o relație toxică este una care este constant drenantă și tulburătoare. Partenerii dintr-o relație toxică nu se sprijină unul pe celălalt, manifestă adesea competitivitate și lipsă de respect și încearcă să se submineze reciproc. Dacă ești într-o relație toxică, ar putea fi timpul să faci un plan de plecare.

Ce este o relație toxică?

La suprafață, ar putea părea că o relație toxică este ușor de observat. Dar lucrurile se pot complica atunci când toxicitatea este legată de o relație romantică. Dacă acesta este cazul și crezi că ai putea fi într-o relație toxică, ar putea fi timpul să faci niște schimbări.

Relații toxice vs abuz și violență domestică

Relațiile toxice și relațiile abuzive se pot suprapune, dar există o diferență. Într-o relație abuzivă, un partener deține întotdeauna controlul. Un partener care este conștient de acțiunile lui și alege comportamente abuzive pentru a arăta dominație și a instiga la violență este un partener abuziv care dorește să păstreze controlul asupra celuilalt partener. Poate începe ca un abuz emoțional și poate deveni fizic în timp. Relațiile abuzive pot fi greu de recunoscut, dar este important să fii conștient de ciclurile de abuz și diferitele tipuri de abuz în afara abuzului fizic și emoțional, cum ar fi abuzul financiar sau abuzul academic. Relațiile toxice care devin abuzive pot folosi, de asemenea, intimitatea fizică pentru a perpetua abuzul folosind constrângerea sexuală. În orice relație, trebuie să existe respect. 

Semne ale unei relații toxice

Iată cinci semne că ai putea fi într-o relație toxică:

1. Nefericire constantă: dacă te simți trist, furios, anxios sau resemnat față de relație. Schimbările negative în sănătatea mintală, personalitate sau stima de sine pot fi, de asemenea, semnale de alarmă. Aceste schimbări ar putea varia de la ce simți în preajma partenerului tău până la tulburări clinice, cum ar fi depresia sau anxietatea.

2. Partenerul tău nu are alți prieteni decât tine: relațiile sunt mai puternice atunci când ambii parteneri au prieteni și interese unul în afara celuilalt. Dacă partenerul tău este posesiv și te descurajează să ieși cu prietenii, acesta este un semnal de alarmă.

3. Partenerul tău te jignește sau te critică: atacurile personale și/sau devalorizarea personalității, valorilor sau aspectului fizic al cuiva sunt un semn distinctiv că te afli într-o relație toxică.

4. Partenerul tău îți trimite mesaje în mod constant pentru a te verifica: să rămâi în legătură trimițând glume sau mesaje drăguțe este pozitiv, dar un partener toxic va folosi mesajele pentru a te controla. Aceasta ar putea include urmărirea locației tale, solicitarea de a trimite mesaje frecvent sau de a face poze pentru a dovedi unde te afli.

5. Prietenii sau familia îți urăsc partenerul: cum se simt cei apropiați despre partenerul tău este probabil cel mai subestimat, dar cel mai important semn al unei relații toxice. Fiți foarte atenți la ceea ce vă spun cei dragi și, de asemenea, dacă simțiți că există lucruri pe care nu le puteți spune.

De ce este greu să părăsești o relație toxică

Părăsirea unei relații toxice poate fi foarte dificilă din cauza muncii emoționale și a timpului petrecut încercând ca relația să funcționeze. Se poate simți ca un eșec intern sau că, plecând, renunți la ceva în care ai investit. Deși există modalități de a schimba o relație toxică (care implică multă muncă provocatoare emoțional din partea ambilor parteneri ), este important să recunoaștem că nu toate relațiile toxice pot fi salvate.

Noi tindem să ne placă familiaritatea, iar asta ne poate menține în situații care sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră. Când nu au loc progrese, ar putea deveni chiar mai greu să pleci, deoarece există mai puține moduri de a justifica rămasul în relație. Plecarea poate fi dificilă, dar este important să recunoști toate avantajele încheierii unei relații toxice și să te concentrezi pe noua oportunitate de a găsi o relație care să te împlinească.

Când să pui capăt unei relații toxice

Oamenii se blochează în tipare de relație din care poate fi greu să scape, dar dacă relația ta este toxică, vei deveni mai deteriorat dacă rămâi în ea. În timp ce o relație nu trebuie să implice abuz pentru a fi considerată toxică, toate relațiile abuzive sunt toxice. Nu toate relațiile toxice pot sau ar trebui salvate. Cu toate acestea, orice formă de abuz domestic, fie că este fizic, sexual sau emoțional, ar trebui să fie o părăsire automată a relației.

Sfaturi pentru a părăsi o relație toxică

Poate fi dificil să știi de unde să începi, chiar și atunci când ești motivat să părăsești o relație toxică. Este important să ai un sistem de sprijin și să găsești modalități de a-ți crește propria stima de sine - dacă te simți blocat, ar putea fi timpul să vorbești cu un terapeut pentru mai mult sprijin.

Iată 11 sfaturi despre cum să părăsești o relație toxică:

Construiește un sistem de sprijin

Sentimentele pe care le simți după o despărțire toxică sunt similare cu trecerea printr-o despărțire într-o relație sănătoasă. Te vei simți trist, conflictual, ușurat, deprimat și multe altele. Părăsirea unei relații toxice este și mai dificilă dacă ai fost dependent financiar de fostul tău partener, dar nu dispera. În loc să te concentrezi pe motivele pentru care va fi greu, concentrează-te pe construirea unui sistemului de sprijin de care vei avea nevoie atunci când te decizi să pleci. Cercetările arată că sprijinul familiei și al prietenilor în momentele dificile reduce suferința psihologică. Având un grup de oameni pe care să te sprijini, tranziția îți va fi mai ușoară.

Rămâi ferm cu decizia de a pleca

Dacă ești pe punctul de a încheia relația, înseamnă că ai încercat deja să îți faci partenerul să se schimbe dar fără succes. Dacă acesta este cazul, ar trebui să îți amintești constant că nu este vina ta. Chiar dacă un partener abuziv sau toxic își schimbă atitudinea, e posibil să fie de la șocul despărțirii. Dacă vă întoarceți împreună, șansele lor de a reveni la comportamentele lor toxice sunt foarte mari. Pentru a putea părăsi o relație toxică va trebui să fii ferm în decizia ta.

Întrerupe contactul

Va fi esențial pentru tine să întrerupi contactul cu fostul tău partener odată ce relația s-a încheiat. Menținerea contactului face mai ușoară întoarcerea la el. Oamenii toxici pot fi manipulatori din punct de vedere emoțional și pot folosi șantajul emoțional pentru a te atrage înapoi. Când decizi să-ți părăsești partenerul, încetează orice formă de comunicare cu ei, cu excepția cazului în care aveți copii împreună și trebuie să fii co-părinți. Dacă acesta este cazul, comunicați numai despre copii.

Dă-i unfollow pe rețelele de socializare

Văzându-ți fostul partener pe rețelele de socializare, ți se va păstra amintirea relației proaspătă, așa că este esențial să-l blochezi pe telefon și să găsești modalități de a evita să te întâlnești cu el în persoană. Aceste acțiuni vor stabili o limită clară că relația toxică s-a încheiat și te vor ajuta să nu te mai gândești la el.

Realizează că meriți mai bine

Abuzul verbal constant în care ți se spune că nu vei găsi niciodată pe cineva mai bun e posibil să te uzeze și să începi să crezi asta. Dar acest lucru nu este adevărat. Doborârea stimei de sine și a valorii de sine este tehnica pe care partenerii toxici o folosesc pentru a-și menține partenerul prins în relație. "Merit mai bine„ poate fi afirmația pe care ți-o spui zilnic. Acest lucru te-ar ajuta să înlocuiești convingerile negative despre valoarea de sine cu unele pozitive. Trebuie să treci peste pentru propria ta bunăstare mentală și emoțională.

Caută ajutor profesional de la un psiholog

În funcție de nivelul de seriozitate, părăsirea unei relații toxice poate necesita ajutor în crearea unui plan de acțiune. Încrederea în prieteni și familie sau găsirea unui terapeut cu care să vorbești poate fi de asemenea utilă. Un terapeut bun te poate ajuta să faci față, și să îți reconstruiești sentimentul de valoare de sine. Un terapeut poate fi o resursă imparțială care să te ghideze și să te țină la răspundere pentru crearea obiectivelor și respectarea lor.

Fă-ți un jurnal al emoțiilor

Să scrii despre sentimentele și emoțiile tale ar putea fi ultimul lucru pe care ai chef să-l faci. S-ar putea să te simți prea încordat pentru a te concentra și îți faci griji că notând emoțiile ar putea să te facă să te simți mai rău. Scrierea expresivă te poate face să te simți mai anxios, speriat sau supărat, dar cercetările arată că probabil vei observa beneficii atât mentale, cât și fizice pe termen lung.

Realizează un plan detaliat

Dacă ai decis să părăsești o relație toxică, fă-ți un plan pentru cum vei face față tranziției. Dacă în prezent nu ai o carieră, ai putea să te gândești să mergi la școală, să obții o nouă pregătire sau să începi să mergi la un loc de muncă. Independența financiară este esențială pentru libertatea ta. De asemenea, fă-ți planuri clare cu privire la locul în care te vei muta, ce lucruri vei lua cu tine etc.

Înconjoară-te de pozitivitate

Practică îngrijirea de sine înconjurându-te cu pozitivitate; Petrece timp cu oameni care te fac să te simți bine, răsfăță-te cu masa ta preferată, interacționează cu comunitatea ta, fă exerciții fizice și fă lucruri care te fac să zâmbești. Persoanele aflate în relații toxice au nevoie de vindecare, un proces care necesită timp. A fi într-o relație toxică poate provoca stres incalculabil, toxic, așa că este esențial să încerci să înlocuiești emoțiile negative cu emoțiile pozitive.

Exprimă-ți sentimentele

Este important să-ți exprimi sentimentele partenerului tău atunci când decizi să pleci. Dacă partenerul tău este matur emoțional, o conversație în persoană este cea mai bună; cu toate acestea, dacă este nervos sau emoționat, este cel mai bine să vă scrieți sentimentele. Este important să exprimi modul în care partenerul tău te face să te simți fără a îndrepta vina spre ceva anume. Evită expresiile de genul "Mă faci să mă simt…" și în schimb, exprimă-ți sentimentele spunând ceva de genul "Mă simt foarte trist când te aud spunând…". Nu poți controla felul în care răspunde celălalt, dar poți controla modul în care îți exprimi emoțiile și sentimentele (într-un mod neutru ). Indiferent de răspunsul celeilalte persoane, exprimarea sentimentelor tale este un pas esențial pentru a părăsi relația.

Rămâi cu decizia ta

După ce părăsești o relație toxică, este normal să-ți fie dor de persoană, amintindu-ți doar vremurile bune și uitând părțile toxice. Poate fi tentant să-ți dorești persoana înapoi în viața ta, dar reține că ai luat decizia de a pleca după un proces lung, chibzuit și din motive concrete. Ia legătura cu sistemul tău de suport, pentru că te va menține responsabil pentru decizia luată. De asemenea, revizuiește motivele care te-au determinat să părăsești relația.

Cum să treci peste o relație toxică

Efectele ulterioare ale unei relații toxice pot afecta sănătatea ta, pot duce la depresie, anxietate și o stimă de sine scăzută. Este important să îți acorzi timp pentru a reflecta și a te reîncărca.

Pentru a te vindeca de efectele negative ale unei relații toxice, urmărește acești pași pe măsură ce avansezi:

Concentrează-te pe iubirea de sine

Este nevoie de timp pentru a vindeca rănile, așa că oferă-ți șansa de a dovedi că ești demn de iubire și de a fi într-o relație sănătoasă. Amintește-ți să te iubești chiar și în cele mai întunecate și mai provocatoare zile, pentru că doar tu te poți salva. Revino la hobby-urile care-ți plăceau înainte. Du-te la întâlniri cu tine, pentru că nu ai nevoie de un partener care să te facă să te simți special.

Simte fiecare emoție

Oricât de copleșitor ar fi, este esențial să treci prin toate emoțiile care apar după părăsirea unei relații toxice. Ai voie să plângi și să te simți trist pentru că acestea sunt emoții umane normale. Aceasta ar putea fi o oportunitate bună de a căuta asistență de la un terapeut care te poate ghida și te poate ajuta să faci față și să restabilești sentimentul de valoare de sine.

Nu sări prematur într-o nouă relație

Acordă-ți timp să te vindeci înainte de a intra într-o nouă relație, pentru a evita o revenire la relația toxică. Acesta este un moment crucial pentru a te concentra pe introspecție și pentru a analiza unde te afli. Este, de asemenea, un moment bun pentru a învăța din greșelile tale și pentru a te hotărî clar în ce tip de relație vei alege să-ți investești timpul.

Amintește-ți că e normal să nu ai un final clar

Trecerea mai departe fără a obține un final clar poate fi dificilă, dar reține că totul este temporar. Nu aștepta scuzele unui partener toxic. În schimb, renunță la orice regret pe care l-ai putea avea. Un sfat util este să umpli golul și zilele cu ceva mai productiv, cum ar fi un nou hobby sau noi abilități. Acest lucru îți va menține mintea ocupată și distrasă.

Gânduri finale

Dacă ai de-a face cu probleme într-o relație toxică, mersul la un psiholog poate face o mare diferență în ceea ce simți. Dacă întâmpini dificultăți în a face față sau ai nevoie de ajutor pentru a crea limite, nu ezita să contactezi un psiholog. Meriți să fii fericit în viața ta, dar trebuie să faci saltul!

Pentru mai multe detalii şi resurse accesaţi:

https://iuliaandriuca.com/

Andriucă Iulia-Maria Cabinet Individual de Psihologie

Andriucă Iulia-Maria Cabinet Individual de Psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp