Psihosomatica - boala corporala o expresie a sufletului ranit

Inapoi Autor: psihoterapeut Andreea Petrea
Termenul "psihosomatica" vine din grecescul "psyche" care inseamna suflet si "soma" care inseamna corp si reprezinta disciplina care studiaza originea psihica a unor boli si foloseste mijloace psihologice in terapia lor.

Simptomele somatice servesc drept expresie a suferintei psihice, a unor tulburari emotionale suprimate (depresia, anxietatea, sentimentul de abandon, furie reprimata etc ) . Boala este o atentionare, ea ne spune despre bolnav ca acesta se identifica, la nivel inconstient, cu partile sale vulnerabile, cu suferintele sale ca fiind unul si acelasi lucru, confundandu-se cu ele.

Tulburarile psihosomatice sunt foarte frecvente in randul pacientilor medicali, iar dintre acestea putem aminti cateva: tulburari de somn, tulburari digestive (sindromul colonului iritabil ), afectiuni legate de apetit, gastrita, ulcer, unele alergii, astmul bronsic, afectiuni dermatologice (psoriazis, urticarii ), hipertiroidism, tulburari de vorbire, ticuri, tulburari sexuale functionale, boli ale sistemului cardio-vascular, alcoolismul, boli autoimune, dureri cronice sau in formele extreme - cancer etc.

Pacientii cu tulburari somatice sunt, in general, persoane preocupate in mod exclusiv de senzatiile corporale resimtite, neacordant atentie vietii psihologic-imaginative. Motiv pentru care au dificultati in a distinge suferinta corporala de cea pihologica, in a identifica corect emotiile si trairile si in a le exprima.

psihosomaticaBoala ne" vorbeste" despre instrainarea de sine, iar pentru a ne vindeca de boala fizica, trebuie mai intai s-o "ascultam", sa-i intelegem sensul. Acest lucru este posibil numai in momentul in care ne permitem sa ne privim cu adevarat in oglinda (vezi articole devino-ceea-ce-esti/

; unde-trebuie-sa-caut/ ) si ajungem sa ne reimprietenim cu noi insine. Bolile cele mai grave (psihozele, cancerul ) sunt expresia unei detasari severe de sine.

Boala poate fi dusmanul nostru, atata vreme cat dezvoltam o competitie cu ea - cine pe cine doboara, privind-o ca pe ceva ce vine dinafara noastra, sau poate fi mesagerul care ne informeaza, despre noi, ca ceva nu e "in regula" in felul cum gandim, actionam, simtim sau traim cu scopul de a ne determina sa intervenim asupra acelor aspecte, corectandu-le.

Odata ce aceste trairi interioare dizarmonice sunt aduse in campul constiintei, intelese si vindecate, boala nu mai are niciun scop si dispare de la sine.

Terapia bolilor psihosomatice presupune o abordare holistica: dintr-o perspectiva psiho-emotionala (a sufletului ) si una fizica (a corpului ) . Metodele psihoterapeutice in abordarea afectiunilor somatice cele mai eficiente sunt: tehnicile de relaxare; imageria mentala; hipnoza; diverse tehnici psihoterapeutice - ericksoniene, cognitiv-comportamentale, psihodinamice; terapia suportiva.

"Viata este o gradina minunata de muncit, chiar daca uneori mai ploua si daca pamantul este dur uneori. Acolo creste mereu ceva, care nu are alt scop decat de a se indrepta in sus, de a iesi din tenebre pentru a merge spre lumina." (Michael Odoul )

Pe curand,

Andreea mai multe articole, de psihoterapeut Andreea Petrea, pe www.psihoterapiesihipnozaclinica.wordpress.com
Psihoterapeut Andreea (Petrea) Serpegean - Cabinet psihologic

Psihoterapeut Andreea (Petrea) Serpegean - Cabinet psihologic

"Tu esti ca o vioara in care sunt inchise toate cautarile, numai ele trebuie trezite de-o mana maiastra!" M. Eminescu

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp