Terapia online - 3 sfaturi pentru o ajustare mai ușoară
Mulți dintre psihoterapeuții cu care colaborez, au avut experiențe de lucru în terapie sau coaching online și înainte de COVID-19, însă cu siguranță că aceste vremuri ne scot din zona de confort și ne îndeamnă să ne adaptăm la ele rapid. Pentru toți terapeuții și clienții care se află în grupuri vulnerabile, acest tip de lucru va fi necesar o lungă perioadă de acum înainte. Iată câteva idei pentru o tranziție mai ușoară la metodele de lucru online:
1. Dacă ești la început în lucrul online - fă un sondaj în rândul prietenilor sau colegilor care au experiență de lucru cu instrumentele online și analizează care este mai potrivit pentru tine. Din fericire, în România conexiunea la internet este mai bună decât în alte țări din Europa, așadar dacă deții un calculator, laptop, tabletă sau smartphone nu vei avea probleme să identifici programele sau aplicațiile utile pentru apeluri video. Printre cele mai populare în ultima perioadă se numără Skype, Zoom, Google Meet, Microsoft Teams.
2. Ia-ți timp pentru adaptarea la noul „normal". Dacă înainte de pandemie te obișnuiseși cu o anumită experiență de terapie care însemna un anumit cabinet, cu canapeaua sau fotoliile specifice, cu un anumit miros, o anumită lumină și cu prezența empatică a terapeutului, experiența online ți se va părea nefirească la început. Este normal să te simți stângaci (probabil și terapeutul va fi mai stângaci la început ), însă cu timpul lucrurile devin mai simple și mai la îndemână, iar procesul poate continua fără probleme. Dacă ai motivația necesară unui proces de schimbare pe care terapia îl poate susține, cu siguranță vei depăși și acest inconvenient.
3. Pregătește-ți un spațiu privat și alocă timp suficient pentru ședințele de terapie. Așa cum înainte îți rezervai timp în agendă, străbăteai orașul până la cabinet și îți puneai telefonul pe silențios, e necesar să faci aceste lucruri și de-acasă. Așadar, alege-ți un loc în care să ai parte de liniște, încuie ușa dacă poți, fă-te confortabil și acordă-ți timpul necesar ție. De asemenea timpul post-terapie pe care poate nu îl conștientizai înainte, făcând parte din drumul spre casă, este acum necesar să îl rezervi în mod special pentru a procesa discuția.
Și, cel mai important, nu te lăsa copleșit de situație și acordă o șansă (sau două... ) terapiei online. Sănătatea mentală e cea mai importantă, în special pe timp de criză. Nu o neglija.